Regler

 1. Laget består av två spelare, bytesspelare eller tränare är inte tillåtna.
 2. Spelplats får väljas fritt.
 3. Bollen får spelas över nätet med vilken del av kroppen som helst. ”Juju” är inte tillåtet, det är däremot ”puff” med knogen eller slag. Bollen får ej returneras över nätet med fingerslag.
 4. Bollen måste slås, lyra eller kast är ej tillåtet.
 5. Spelaren får gå över på motståndarens spelplan, om det inte stör motståndaren.
 6. Laget har tre beröringar och försvarsblock räknas som beröring. Spelaren får slå bollen två gånger efter varandra endast efter block. Bollar som motståndaren returnerar måste alltid uppspelas med hård beröring.
 7. Serve är tillåtet var som helst bakom baklinjen. Bollen får träffa nätet vid serve, bara den går över nätet till motståndarens sida. Bolltrycket bör 171-221 millibar. Mottagning av serve bör ske med sk. hård beröring.
 8. Varje spelare bör serva vid sin tur efter servebyte. Spelaren har endast ett serveförsök per servetur.
 9. Matcherna avgörs av två vinnarset till 21 poäng med 2 poängs skillnad utan poängtak. Det tredje och avgörande setet spelas till 15 poäng med 2 poängs skillnad utan poängtak. Löpande poängräkning dvs. poäng för varje boll. I de två första seten skall sidbyte ske efter varje 7 poäng, i det sista och avgörande setet efter var femte poäng.
 10. Spelplanens storlek är 8×16 meter.
 11. Näthöjden är för damer 224 cm och för herrar 243 cm.
 12. Pausen mellan seten är en minut. Lagen har ej rätt till paus vid sidbyte, utan bytet av spelplan bör ske utan dröjsmål. En halv minuts time out är tilåtet i varje set. En teknisk time out hålls i första och andra setet om båda lagen har 21 poäng.

Lagets placering avgörs i zonspel enligt följande:

 1. Vunna matcher
 2. Skillnaden mellan vunna och förlorade set
 3. Antalet vunna set
 4. Skillnaden mellan vunna och förlorade poäng
 5. Mängden vunna poäng
 6. Resultatet i matchen sinsemellan
 7. Lotten avgör, om ingen skillnad i matchen sinsemellan finns (spelar ingen roll om setskillnaden i matchen sinsemellan är lika eller ej)

Reglerna och regeländringarna finns i sin helhet på sidan www.lentopalloliitto.fi/beach_volley. Förbundet har endast dessa regler. I turneringar på FM-nivå tillämpas de officiella reglerna. Arrangörerna för anpassa reglerna till sina egna turneringar, men tar då också ansvar för dessa. De turneringsspecifika reglerna är markerade med tjock text.